Malın ayıplı olması ne demek?
Ayıplı mal, tüketiciye teslim edildiği anda, taraflar arasında kararlaştırılan örnek veya modele uymaması veya objektif olarak taşıması gereken nitelikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye uygun olmayan maldır.
Ayıplı iş ne demek?
1. Ayıplı hizmet. Ayıplı hizmet, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 13. maddesinde tanımlanmıştır. Buna göre; Ayıplı hizmet, sözleşmeyle kararlaştırılan süre içinde başlamaması veya taraflar arasında kararlaştırılan objektif nitelikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmettir.
Ayıp nedir TBK?
Ayıp sorumluluğunun tanımı ve hukuki niteliği: Ayıp sorumluluğu, satılan malın, satıcı tarafından alıcıya bildirilen özelliklerinin bulunmaması ve satılan malın değerini, kullanım amacını veya ondan beklenen faydayı ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan özelliklerinin bulunmamasından kaynaklanan sorumluluktur.
Ayıp ihbarı zorunlu mu?
Malın ayıbı alıcıya teslim anında aşikar ise bu ayıbın 2 gün içinde satıcıya bildirilmesi zorunludur. Bu düzenleme Türk Ticaret Kanunu md.
Malın ayıplı olduğu nasıl tespit edilir?
Öncelikle ürünün etiketleri, ambalajı, reklamları ve kullanım kılavuzları incelenerek ürünün orada belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ürün bu özelliklere uymuyorsa veya reklamlarda ve duyurularda verilen bilgilerle uyuşmuyorsa ürün arızalı kabul edilir.
Ayıplı mal satın aldığımızda neler yapmalıyız?
Tüketicinin satın aldığı malda kusur varsa, müşteri bunu teslimat tarihinden itibaren 30 gün içinde bildirmelidir. Maldaki gizli kusurları bildirirken, kullanım sürecinde ortaya çıkan kusur 2 yıl içinde bildirilebilir. Ancak, bildirimi mümkün olan en kısa sürede yapmak tüketicinin çıkarınadır.
Ayıplı mallar nelerdir?
Arızalara örnek olarak, bir ürünün yırtılması, kırılması veya kirlenmesi, sözde yeni bir arabanın bazı parçalarının kullanılmış veya hasarlı olması ve bundan bahsedilmeden bazı parçalarının değiştirilmesi veya tamir edilmesi, fayansların çatlaması veya ufalanması gibi durumlar verilebilir.
Ayıplı malın cezası nedir?
Bu yasal yükümlülüklere aykırı davranılması halinde her işlem için 615 TL idari para cezası uygulanacak.
Ayıplı malın neden olduğu zarardan sorumluluk nedir?
Arızalı bir ürünün bir kişinin ölümüne veya yaralanmasına ya da mala zarar gelmesine neden olması halinde, imalatçı/üreticinin kusuru olup olmadığına bakılmaksızın ortaya çıkan zararı tazmin etmekle yükümlü olduğu belirtilmiştir.
Malın ayıplı olduğuna kim karar verir?
Malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıplar, teslim gününde var sayılır. Malın ayıplı olmadığını ispat yükü satıcıya aittir. Kusur olmasa bile satıcının sorumlu olduğu kabul edilir.
Malın ayıplı olduğu kaç gün içinde ihbar edilir?
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 23/1-c maddesine göre; teslim anında malın ayıplı olduğu açıkça belli ise alıcı, durumu iki gün içinde satıcıya bildirmek zorundadır.
Ayıp türleri nelerdir?
Kusur türleri: Açık kusurlar. Açık kusurlar, satın alınan malların görünür kusurlara sahip olmasıdır. Gizli kusur, satın alınan ürünün çıplak gözle görülemeyen ve ürünün kullanımıyla ortaya çıkan kusurlara sahip olmasıdır. …Yasal rezalet.
Ayıplı mal satıcıya nasıl bildirilir?
Şikayet herhangi bir formaliteye tabi olmadığından telefonla veya sözlü olarak yapılabilir. Şikayet herhangi bir forma tabi olmadığından yapılıp yapılmadığının ispatı da gayri resmidir. Her türlü delille ispat edilebilir. Şikayet dava yoluyla da yapılabilir.
Ayıplı mal için ihtarname şart mı?
ÖZET: Bu, satın alma sözleşmesinde yer alan arızalı aracı iade etme veya teslim alma talebiyle ilgilidir. Teslimat sırasında malların arızalı olduğu açıkça belliyse, alıcı satıcıyı iki gün içinde bilgilendirmelidir.
Ayıplı mal zamanaşımı süresi ne kadardır?
TKHK Madde 12 – (1) Kanunda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre öngörülmediği takdirde, ayıplı maldan doğan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkarsa, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir.
Ayıplı araç aldım ne yapmam lazım?
Araçta bir kusur çok sonra fark edilmişse, derhal satıcıyla irtibata geçilmelidir. -Satıcının hileyle gizlediği ve ağır ihmali olduğu bir kusur varsa, derhal şikayette bulunulmalıdır. -Satıcının kasıtlı olarak bir şeyi gizlediğine dair bir kanıt yoksa veya ağır ihmale dayanmayan bir durum varsa, satıcıya karşı itiraz edilemez.
Ayıplı malın cezası nedir?
Bu yasal yükümlülüklere aykırı davranılması halinde her işlem için 615 TL idari para cezası uygulanacak.
Ayıplı malın iadesi nasıl olur?
Ürün ayıplı ise tüketiciler, iade, ayıpsız bir ürünle değiştirme, ayıp oranında fiyat indirimi ve ürünün ücretsiz onarımını talep etme hakkına sahiptir. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir. Satıcı tüketicinin isteğine uymak zorundadır.
Ayıplı mal neleri kapsar?
Ayıplı mal; sayılan unsurları içermeyen, malda aranan özellikleri taşımayan, taraflar arasında kararlaştırılan modele uymayan, ayrıca bu üründe objektif olarak bulunmayan unsurların bulunduğu mallardır.